Return to site

Salobreña

De Costa Tropical is een uniek stuk Middellandse Zeekust van zo’n 100 km, tussen Nerja en Almería. De kust is uniek vanwege het ongerepte en authentieke karakter. In tegenstelling tot de meeste andere kusten in Spanje, is er aan de Costa Tropical geen massatoerisme met bijbehorende uit z’n voegen gegroeide badplaatsen. Je vindt er kneuterige vissersdorpjes en lieflijke badplaatsen, gericht op kleinschalig toerisme.

Feniciërs en Moren
Een van de badplaatsen aan de Costa Tropical is Salobreña, 85 km ten oosten van Malaga. De stad heeft ongeveer 12.000 inwoners en haar geschiedenis gaat zo’n 6.000 jaar terug, naar de tijd van de Feniciërs. Daar zijn helaas weinig sporen van overgebleven. Na de Feniciërs streken de Romeinen neer in Salobreña maar ook daar is niet veel meer van terug te vinden. Salobreña maakte een bloeiperiode door in de tijd van de Moren, die de stad in het jaar 711 veroverden. Ze bouwden onder andere het kasteel, het ‘Castillo de Salobreña’ dat twee functies had. Het was het zomerverblijf van de Nasridische koningen en het diende als gevangenis voor leden van de koninklijke familie die ongenade waren gevallen. Na de herovering van Spanje door de Katholieke Koningen, einde 15e eeuw werd het kasteel een belangrijk verdedigingswerk.

Rietsuiker
De streek van Salobreña heeft altijd bekend gestaan vanwege de productie van rietsuiker. De velden rond de stad waren bedekt met suikerriet dat in de vele fabrieken tot suiker werd verwerkt. Daarvoor was vuur nodig dat werd gestookt met het hout van de bomen op de omliggende heuvels. De grootschalige suikerproductie heeft de afgelopen eeuwen helaas geleid tot ontbossing van het gebied.

Twee Salobreñas
Vandaag-de-dag bestaat Salobreña uit twee gedeelten: het dorp op de heuvel onder het kasteel, waar de witte huisjes dicht tegen elkaar staan, langs nauwe steegjes en intieme pleintjes. Met prachtige uitzichtpunten zoals de Mirador del Paseo de las Flores en de Mirador Hoyo de la Fracunda. En met de Bóveda, een middeleeuwse passage tussen twee oude wijken.


Het andere Salobreña is het strand met de boulevard en vakantiewoningen. Het strand wordt gekenmerkt door de karakteristieke peñon, een kloeke rots die gedeeltelijk in zee ligt. De stranden van Salobreña zijn ruim en breed. Bijvoorbeeld Playa del Caletón, Playa la Guardia en Playa de la Charca. In de maanden juli en augustus komen er veel Spanjaarden op vakantie maar buiten deze periode is het altijd aangenaam rustig aan zee.

Favoriete restaurants
Salobreña kent een aantal fijne restaurants. We noemen onze twee favorieten: aan het strand, tegen de grote rots aan, ligt restaurant El Peñon. Het is een heerlijke visrestaurant met een barbecue die altijd aan is. In het weekeinde is reserveren aan te raden. Je kunt buiten eten, op het strand maar ook binnen. Achterin het restaurant zit je op een terras dat je het gevoel geeft boven de zee te zweven. Ons favoriete gerecht bij El Peñon is Pulpo a la Salobreña.
In het oude dorp, vlak bij het kasteel, kun je terecht bij La Roka. Een goed Spaans restaurant met geweldige bediening en uitzicht. Ook hier is reserveren aan te raden.

Bezienswaardigheden

 • Iglesia de Nuestra Señora de Rosario 
 • Castillo de Salobreña
 • Archeologisch Museum
 • Capilla de San Luís
 • Templo de San Juan Bautista
 • La Santa Cruz
 • El paseo de las Flores
 • Uitzichten vanaf de Monte de los Almendros
 • La Casa Roja
 • Barrio (wijk) de la Loma 
 • Paseo del Gambullón

 

  broken image
  broken image