Return to site

Granada

De parel van Andalusië. Een van de mooiste steden van Spanje. Natuurlijk, smaak is iets subjectiefs maar iedereen is het er over eens dat er zoveel moois is te vinden in de hoofdstad van de provincie Granada.

Alhambra

Een bezoek aan Granada is niet compleet zonder het Alhambra te bezichtigen. Het Middeleeuwse kasteel en fort van de Moren die Granada en Spanje lange tijd regeerden. Het is een gigantisch complex van zo’n 140.000 vierkante meter met als hoogtepunten het Nasrid-paleis, de Generalife-tuinen, het Alcazaba en het paleis van Karel V, dat na de verovering van Granada door de Katholieke Koningen, in de 16e eeuw werd gebouwd. Let op! Voor delen van het Alhambra zijn toegangskaarten nodig die ver van tevoren moeten worden besteld. Voor meer informatie over het Alhambra en het bestellen van kaarten, klik hier.

broken image

Wandelen door de stad

Granada is met minder dan 250.000 inwoners een relatief kleine stad, zeker vergeleken met Sevilla en Córdoba. Het is een echte universiteitsstad met een prestigieuze universiteit. Door haar beperkte omvang is het een ideale stad om doorheen te lopen. Er zijn tal van prachtige wijken, straatjes, pleinen, kerken en andere gebouwen. Beroemd is de Arabische wijk Albaicín, met kronkelige, steile straatjes en huizen van meer dan 500 jaar oud. In deze wijk voel en zie je overal de Moorse invloeden. Tijdens de hoogtijdagen van de Moorse heerschappij bevonden zich meer dan 30 moskeeën in deze wijk en woonden er ruim 40.000 mensen. Na de herovering van de stad door de Spanjaarden mochten de Moren hier blijven wonen, als enige wijk van Granada.

Of Sacramonte, een wijk met grotwoningen waar oorspronkelijk gitanos, zigeuners, woonden. Voor de liefhebbers van de ‘zeven zussenreeks’ van de schrijfster Lucinda Riley, een deel van het vijfde deel (‘Maan’) speelt zich af in deze wijk en beschrijft de historie van de gitanos en hun liefde voor de Flamenco.

Vergeet niet naar Plaza San Nicolas te gaan. Het is een hele klim, maar eenmaal boven heb je het mooiste uitzicht van de stad op het Alhambra en de (in de winter besneeuwde) Sierra Nevada. Vooral aan het eind van de middag is het hier gezellig; straatmuzikanten, flamencodansers en andere artiesten verzamelen zich dan hier.

Een mooie wandeling gaat van Plaza Nueva via de Carrera del Daro naar de Paseo de los Tristes. Dat is een van de oudste straatjes in Granada. Je loopt langs de rivier de Daro met zicht op het Alhambra. Het straatje is smal en als er een auto langs komt dan moet je even plaats maken. De Paseo de los Tristes was in de 18e eeuw het drukste plein van de stad. Alle feesten (en Spanjaarden hebben véél feesten) en festivals werden hier gehouden.

broken image

Eten en drinken

Een van de specialiteiten uit Granada is Tortilla Sacramonte, genoemd naar de wijk met de grotwoningen. Het is een tortilla met hersenen, broodkruimels, rund- of lamstestikels, aardappelen, doperwten en rode peper. Om heel eerlijk te zijn, we hebben onszelf hier nog niet aan gewaagd. Maar aan die andere specialiteit zeker wel: Pionos. Pionos zijn kleine gebakjes YSLA, voor meer info, klik hier.

Als je van gebakken vis houdt, dan moet je naar Bar Los Diamantes. Een van de beroemdste barren van de stad. Bestaat al sinds 1942! Een monument. Met drie vestigingen in de binnenstad.

Een van onze andere favorieten is bar La Tarara (gelegen in de Calle Varela), klein en heel Spaans en volgens locals hebben ze hier de lekkerste kroketten van de stad.

De Spaanse krant Granada Hoy heeft Bodegas Castañeda (Calle Almireceros 1, 3) uitgeroepen tot de beste bar van Granada. Hier vind je traditie, een goede prijs-kwaliteitverhouding en een zeer goede bediening. Heerlijke tapas, Spaanse delicatessen en een uitstekende vermouth om de eetlust mee op te wekken. Het zal je niet verbazen dat het moeilijk is om hier een plekje vrij te vinden.

En ben je even klaar met de Spaanse keuken? In de universiteitswijk (loop meteen even langs de Botanische tuinen die hier om de hoek liggen) eet je heerlijke Poke Bowls bij Moana Poké (Plaza de la Encarnación 3).

broken image

En wat nog meer?

Heb je de stad wel zo’n beetje gezien, maar ben je nog niet klaar met Granada? Dan is er nog van alles te doen:

Shopping mall Nevada 
In Armilla, een voorstad van Granada, is een enorme shopping mall. Zelf zeggen ze dat het de grootste van Europa is. Feit is dat er enorm veel winkels en restaurants gevestigd zijn. Voor kinderen is er een speelhal met botsauto’s, springkussen en nog veel meer vermaak. De moeite waard voor een regenachtige dag of juist extreem hete dag.

Themapark Amazonia in Víznar bij Granada
Amazonia is een activiteitenpark voor jong en oud. In het natuurgebied Sierra de Huétor kun je 75 verschillende activiteiten en spellen in bomen doen. Daarnaast zijn er 22 tokkelbanen (waarvan er een je een snelheid van 50 km/u geeft) en 5 verschillende adventure circuits, voor diverse leeftijdsgroepen: Minikids, Kids, Explorador Aventura en Deportivo. Kortom, ideaal voor de wat meer avontuurlijk aangelegde gasten. Meer info vind je hier.

Hammam Al Andalus
Een dagje chillen en vertroeteld worden? In Granada is een Hammam met verschillende baden en (massage)behandelingen in de sfeer van 1001 Nachten. Adres: Calle Santa Ana 16, Granada Telefoon : (+34) 902 333 334 www.granada.hammamandalus.com/es

Parque de las Sciencias 
Themapark van 70.000 vierkante meter over wetenschap en techniek, vergelijkbaar met Nemo in Amsterdam. Drukbezochtste museum in Andalusië. Geschikt voor jong en oud. http://www.parqueciencias.com/parqueciencias/index.html   

broken image