Return to site

'Maar missen jullie Nederland niet?'

Nieuwe gasten hebben vaak twee vragen: “hoe zijn jullie hier terecht gekomen?” en “missen jullie Amsterdam niet?”. Op de eerste vraag antwoorden we altijd: “met het vliegtuig!” 😊 Het antwoord op de tweede vraag is wat minder eenvoudig. Natuurlijk missen we Amsterdam. Dat wil zeggen, we missen bepaalde dingen uit Amsterdam. De reuring, bijvoorbeeld. Al is dat natuurlijk een vaag begrip. Niet de drukte van de Kalverstraat, maar de levendigheid als je op zaterdagochtend boodschappen doet in de Jordaan. Of het gemak waarmee je naar het Concertgebouw, Stadsschouwburg of Bimhuis gaat als er een mooi concert of voorstelling op het programma staat. Al wordt dat al een stuk minder als er kinderen zijn. En natuurlijk het sociale leven, het ´even´ bijkletsen, eten en borrelen met familie en vrienden. Dat is er allemaal niet meer bij.
.
Hier is geen Concertgebouw. Hier is geen Bimhuis. Als je hier met de hond gaat wandelen, dan kom je niemand tegen. Maar hier is wel ruimte. Niet woekeren met het beperkte aantal vierkante meters op 3-hoog. Maar altijd buitenspelen voor de kinderen. In de zomer iedere dag in het zwembad liggen. Om je heen alleen weidse natuur en verder niks. Iedere week nieuwe gasten verwelkomen. We ontmoeten zulke interessante mensen, met verschillende achtergronden, beroepen, verhalen. En als de een weggaat, komt er iemand anders voor in de plaats. En familie en vrienden komen allemaal op bezoek. En dan zie je ze niet een paar uurtjes, gehaast tussen de andere afspraken en besognes door, maar een paar dagen achter elkaar, bijna ieder uur van de dag. Hoe intens is dat?!
.
Ja, we missen zeker aspecten van Amsterdam maar we realiseren ons dat er zoveel goeds voor in de plaats is gekomen, dat dat gemis goed te verdragen is. En daarbij komt dat wij wel zijn weggegaan, maar Amsterdam gelukkig niet.

broken image