Return to site

Skiën met uitzicht op zee

Wintersport in Spanje

Je verwacht het niet meteen, als je eind november nog twijfelt of je je korte broek moet aantrekken omdat het met 20 graden nog gewoon warm is. Maar hemelsbreed zo'n 35 kilometer van ons vandaan ligt het uitgebreide skigebied Sierra Nevada (‘besneeuwd gebergte’) dat vanaf deze tijd van het jaar zijn naam (meestal) alle eer aan doet.

Hiermee is het skigebied van de Sierra Nevada, gelegen rondom de Pico Valeta, met 3.396 meter de een-na-hoogste berg van Spanje, met recht bijzonder te noemen. Want er zijn weinig plekken in de wereld, laat staan in Europa, waar je binnen een uur van de piste op het strand kunt liggen.

Uitzicht vanaf Villa Atalanta op de Pico Valeta

Het skigebied Sierra Nevada telt zo’n 120 km aan piste. Het hoogste punt ligt op 3.300 meter. Van hieruit kun je afdalen tot zo’n 2.100 meter hoogte. In totaal zijn er 20 skiliften. Skiërs van elk niveau kunnen er hun ei kwijt. Voor beginners zijn er tal van makkelijke pistes te vinden. Ook gevorderden komen aan hun trekken. Op de pistes Águila en Olímpica kun je flink uit de voeten, met schitterende uitzichten als bonus. Omdat Spanjaarden geen geweldige skiërs zijn, zijn de moeilijke pistes vaak niet druk, behalve in het weekeinde. Een ander voordeel is dat er weinig ‘verbindingsstukken’ zijn waar je moet ‘prikken’, klunen of lopen. Skipassen zijn aan de prijs (een kleine € 50 per dag voor een volwassene), maar vergeleken met ski-oorden in Frankrijk en Oostenrijk is eten en drinken op de pistes goedkoop. De voorzieningen zijn verder goed. Er zijn voldoende kwalitatief goede ski-scholen en -verhuurbedrijven te vinden. Het skiseizoen in de Sierra Nevada loopt van 30 november tot 15 april.

broken image

Wat voor ervaren Oostenrijk-gangers misschien zal tegenvallen, is dat Spanjaarden niet aan een uitbundige après-ski doen. Maar dat wordt meer dan goed gemaakt door de tapas die overal bij je drankje geserveerd worden.

 

Vanuit Villa Atalanta ben je in 5 kwartier in het skidorp Pradollano. Vanuit hier starten de skiliften naar de pistes. In Pradollano zijn uitstekende hotels en betaalbare appartementen te vinden.

Meer informatie vind je op www.sierranevada.es

Pistekaart Sierra Nevada